Hvad er overspisning?
Symptomer og diagnose kriterier for tvangsoverspisning (også kaldet BED)
Tvangsoverspisning er en episode kendetegnet ved:
- At du spise en større mængde mad end normalt i løbet af en kort periode (fx inden for en 2-timers periode)
- At du under overspisningsepisoden har en følelse af mistet kontrol (dvs. følelsen af, at du ikke kan stoppe med at spise selvom du véd bedre og/eller man slår hjernen fra)
Som tvangsoverspiser kan du relatere dig
til tre eller flere af følgende udsagn:
- Du tænker på mad hele tiden
- Du spiser hurtigere end normalt
- Du har konstant dårlig samvittighed
- Du spiser indtil følelsen af ubehag (kvalme, proppet)
- Du spiser store mængder mad, selvom du ikke er fysisk sulten
- Du føler væmmelse, skam, håbløshed, modløshed, ensomhed eller lign. efter overspisningen
- Du spiser i hemmelighed, fordi du er flov over hvor meget du spiser og at du ikke kan styre dig.
Hyppighed af tvangsoverspisninger sker:
- 2 dage om ugen i 6 måneder
- 1 dag om ugen i 3 måneder
Graden af tvangsoverspisning afgøres af hyppigheden:
- MILD = overspisning 1-3 gange om ugen
- MODERAT = overspisning 4-7 gange om ugen
- ALVORLIG = overspisning 8-13 gange om ugen
- EKSTREM = overspisning 14 eller flere gange om ugen
Tvangsoverspisning er endnu ikke godkendt som diagnose i Danmark.
Tvangsoverspisning er endnu ikke godkendt som diagnose i Danmark. Derfor læner jeg mig i ovenstående op af de amerikanske diagnosekriterier.
Vær opmærksom på, at du ofte har et helt bestemt tankesæt og en helt bestemt måde du spiser på når du overspiser. Disse tanker og måden du udfører overspisningen på, kender du ofte på et helt intuitivt niveau. Dog er følelsen af manglende kontrol næsten altid til stede. Men der kan være andre følelser, der også ledsager dine overspisninger.
Er det en anerkendt sygdom?
Tvagsoverspisning (på engelsk: BED = Binge eating disorder) er anerkendt i 5. udgave af det amerikanske diagnosesystem DSM og bliver også anerkendt i 2022, som diagnose i Danmark via WHOs diagnosemanual ICD.
Det anslås at 40.000-50.000 danskere lider af tvangsoverspisning med en gennemsnitlig debutalder på 23 år, hvoraf 70 % er kvinder og 30 % er mænd.
Der går ofte op til 30 år fra adfærden starter til (hvis) der søges hjælp. De fleste tvangsoverspisere ved ikke, at de har en spiseforstyrrelse, men tror at de er særligt dumme, svage, viljeløse siden de ikke kan styre noget så basalt som maden, og derfor søger de ikke hjælp.
Hvilken behandling tilbyder jeg?
Selv fik jeg hjælp i USA og mit forløb ”Ud af overspisning – når trangen er stærkere end viljen” bygger på forståelse for de biokemiske hjerne processer, for forstærker trangen indtil det føles nærmest umuligt for dig ikke at handle på den.
Når den biokemiske balance er genvundet og trangen er aftaget til et håndterbart niveau, har du en meget mere ”ren” kontakt til sig selv, som gør at vi kan arbejde på et dybt niveau med dine tanker, overbevisninger, udfordringer og behov.
Selv har jeg konsulteret psykologer, psykiater, diætister mv. i Danmark. Her fik jeg indsigter jeg ikke ville have været foruden. Men min tvangsoverspisning forværredes faktisk under forløbene, fordi forløbene ikke tog højde for den biokemiske ubalance som resulterede i den forstærkede trang. Trangen kaprede min sunde fornuft og sendte mig ud i den ene overspisning efter den anden, selvom jeg hos psykologen havde aftalt noget andet, hvilket forstærkede følelsen af, at være et særligt håbløst tilfælde.
Få hjælp til at komme helt ud af overspisningen
Genvind balancen og lær at håndtere trangen.
Forløbet er for dig, der genkender dig selv i ovenstående.